Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τι συμβαίνει μέσα στις διαπραγματεύσεις;

Εκτός από εμάς τους Activista και άλλους εθελοντές της ActionAid που είμαστε στους δρόμους της Κοπεγχάγης, έχουμε και εκπροσώπους της οργάνωσης μέσα στο Bella Center όπου γίνονται οι διαπραγματεύσεις. Ο Tom Sharman, συντονιστής της εκστρατείας της ActionAid μας γράφει τα νεότερα από εκεί.


Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο προεδρεύων της ομάδας G77 (Λουμπούμπα του Σουδάν) έδειξε να φέρνει τη θέση της G77 σε λίγο διαφορετική κατεύθυνση. Επισήμανε ότι 2 βαθμοί αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα σήμαινε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες για την Αφρική και το «σίγουρο θάνατο της Αφρικής». Η αναφορά σε 2 βαθμούς αντί σε 1,5 είναι μία νέα θέση της G77 (θέση που επίσης υποστηρίζει η ActionAid). Ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

Αυτή είναι η δεύτερη δραματική μέρα επίσημων διαπραγματεύσεων. Το Τουβαλού (το οποίο δεν είναι μέλος του G77) πρότεινε τη δημιουργία μίας ομάδας επαφής για τη συζήτηση της τροποποίησης του Πρωτόκολλου του Κιότο υπό το Άρθρο 20 αντί του Άρθρου 3.9 (περαιτέρω χρονικές δεσμεύσεις για τις πλούσιες χώρες), το οποίο είναι η θέση που η G77 υποστηρίζει συνήθως. Η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία αντιτάχθηκαν σε αυτό. Κατόπιν αυτού οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Κιότο διακόπηκαν εν όψει ανεπίσημων διαπραγματεύσεων. Έτσι οι συνομιλίες και στα δύο πλαίσια έχουν τώρα σταματήσει.

Αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχουν διαφορές περισσότερο σε επίπεδο τακτικών παρά σε επίπεδο ουσίας. Η Κίνα και η Ινδία θέλουν να ξεκαθαρίσουν πρώτα τους αριθμούς και μετά να προχωρήσουν σε συζήτηση περί κανόνων. Το Τουβαλού θέλει οι κανόνες να γίνουν πιο αυστηροί, καθώς οι αριθμοί που συζητούνται είναι 'αδύναμοι'.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα και το Πρωτόκολλο του Κιότο μπορούν να βρεθούν εδώ: http://unfccc.int/2860.php

Η Δανική Προεδρία συζήτησε με ΜΚΟ οικονομικά θέματα, και ανέφερε ότι σχεδιάζει μια διαδικασία τεσσάρων φάσεων, με την ακόλουθη σειρά: διακυβέρνηση, measurable reportable> verifiable (MRV), long-term finance, short-term finance. Τώτα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση. Το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ των πλούσιων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Η ΕΕ προτείνει ένα μικρό σχήμα διαχείρισης των οικονομικών της κλιματικής αλλαγής, όπου ένα μικρό συμβούλιο θα έχει την αρμοδιότητα να αναθεωρεί, αξιολογεί και διαχειρίζεται το χρηματικό εκείνο ποσό που αφορά τα Ηνωμένα Έθνη (πιθανώς ένα μικρό ποσό).

Ο ανώτερος δημόσιος λειτουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις, υποστήριξε ότι υπάρχουν «οι πολιτικές προϋποθέσεις για μία φιλόδοξη συμφωνία», και τόνισε την ανάγκη για ένα κείμενο με ξεκάθαρες επιλογές, το οποίο θα παραδοθεί στους ηγέτες των κρατών την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, υποστήριξε ότι οι Δανοί διαβουλεύτηκαν τόσο με αναπτυσσόμενες, όσο και με πλούσιες χώρες, σχετικά με το κείμενο που διέρρευσε. Ο οικονομικός τους σύμβουλος δεν έκρινε ότι αυτό ήταν το κατάλληλο forum για τη συζήτηση της πρότασης του Soros. Δεν είχαν σκεφτεί να συμπεριλάβουν εκπροσώπους ευπαθών πληθυσμών στη διαχείριση των πόρων για το κλίμα, αλλά είναι κάτι το οποίο θα μελετήσουν. Επίσης, θεώρησαν ότι δεν θα μπορούσαν να πείσουν τη Ρωσία ή την Ιαπωνία να υπογράψουν μία νέα δέσμευση σχετικά με το Κιότο, αν δεν έκαναν το ίδιο οι ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου