Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Bella Center vs Christiania


Σήμερα η μέρα ξεκίνησε με αναποδιά. Η Άννα είχε πυρετό και έμεινε στα κεντρικά της ActionAid να επεξεργαστεί videos προηγούμενων ημερών κι έτσι υπήρχε μόνο μία ελληνική συμμετοχή στη σημερινή αποστολή των Climate Debt Agents στο Bella Center.
Οι Agents για άλλη μια φορά κατάφεραν να κλέψουν τα βλέμματα και τις εντυπώσεις όσων συναντούσαν στους δρόμους του Nørrebro (τη δυναμική και πολυ-πολιτισμική συνοικία της Κοπεγχάγης, όπου και βρίσκονται τα γραφεία της ActionAid) και στο συρμό του Μετρό. Αλλά και έξω από το Bella Center η παρουσία μας έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περαστικούς, media και ανθρώπους που μπαινοέβγαιναν στο κτίριο για τη διάσκεψη.
Η παρουσία της αστυνομικής δύναμης στο χώρο δεν ήταν (με τα ελληνικά δεδομένα) μαζική, αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονη και καθόλου διακριτική όποτε αποφάσιζε να επέμβει (σε μάλλον ασήμαντες περιπτώσεις).
Κατά την παραμονή των Climate Debt Agents στο χώρο, έγινε γνωστή και η είδηση της ημέρας: Η προσωρινή – όπως εν συνεχεία αποδείχτηκε- αποχώρηση της ομάδας των αφρικανικών χωρών από τη σύνοδο, που είχε σαν αποτέλεσμα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. Οι αφρικανικές χώρες ζητούν να παραταθεί η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, που ουσιαστικά αποτελεί το μοναδικό νομικά δεσμευτικό κείμενο, και μετά το 2012, οπότε και λήγει.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα η greek Activista team ξαναενώθηκε για να επισκεφτεί ένα νέο χώρο και να ζήσει μία ακόμα πολύ δυνατή εμπειρία. Κριστιάνια. Η αυτοδιαχειριζόμενη, εναλλακτική περιοχή της Κοπεγχάγης. Εκεί, σε μια τεράστια κλειστή τέντα, έδινε διάλεξη με θέμα “reclaim power” (ανάκτηση δύναμης) η βραβευμένη Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας, αρθρογράφος των New York Times Naomi Klein και ο Michael Hardt, Αμερικανός θεωρητικός λογοτεχνίας και πολιτικός φιλόσοφος. Η φράση που ξεχωρίσαμε ήταν από τη Κlein «Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να αρχίσουμε να επανορθώνουμε (οι ανεπτυγμένες χώρες) τη ζημιά που έχουμε προκαλέσει είναι να αναγνωρίσουμε το χρέος μας απέναντί τους , πρώτα σε σχέση με τις ζωές που χάθηκαν και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που προκλήθηκε εξαιτίας μας και μετά να το αποτιμήσουμε σε χρήμα» , και από τον Hardt «Όλα είναι θέμα ορίων. Πρέπει να έχουμε όλοι απεριόριστη δημιουργικότητα και διάθεση να ζήσουμε μαζί, αλλά να θυμόμαστε ότι έχουμε ένα περιορισμένο φυσικό περιβάλλον να μοιραστούμε».
Αμέσως μετά αντί να ακολουθήσει διάλογος με το κοινό, επιλέχθηκε η πρωτότυπη μέθοδος να μοιραστεί το κοινό των 2000 ατόμων σε πολλά μικρά γκρουπ των 5-6 ατόμων για να γνωριστεί , να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν και εν συνεχεία να τα μοιραστεί με κοινό και πάνελ. Η δική μας «παρέα» αποτελούνταν από δύο Βέλγους, έναν Άγγλο, μια Δανέζα και εμάς.
Αμέσως μετά ακολούθησε πάρτυ.

Ακτιβιστικούς χαιρετισμούς…!