Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η τελευταία full day στην Κοπεγχάγη

Τις προηγούμενες μέρες δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποδήλατα, αλλά σήμερα δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έτσι λοιπόν, νωρίς το πρωί φτάσαμε στο αγαπημένο μας Klimaforum με το δανέζικο τρόπο, χρησιμοποιώντας τους ποδηλατόδρομους που εκτείνονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Κόσμος είχε και πάλι κατακλύσει το κτίριο και μετά από κάποια πολύ ενδιαφέροντα stand-up events, ένα από Γιαπωνέζους, το άλλο με επίκεντρο τους πιγκουίνους, ανεβήκαμε στο brown room για να παρακολουθήσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη – συζήτηση “Climate change in Africa: A matter of social and economic rights”(Οι κλιματικές αλλαγές στην Αφρική: Ζήτημα κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων). Για πρώτη φορά συναντήσαμε κάποιον «επίσημο», την Bairbre de Brún, ευρωβουλευτή της Ιρλανδίας, εκπρόσωπο της Βόρειας Ιρλανδίας , εκλεγμένη με το κόμμα Sinn Fein (πολιτική πλευρά του I.R.A.), και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Η κα. de Brún ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές , όσο και σε σχέση με το ύψος της οικονομικής υποστήριξης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αμέσως μετά κατεβήκαμε δύο ορόφους κάτω, στο orange room όπου παρακολουθήσαμε τη διάλεξη με θέμα: “False solutions: How to resist them and promote alternatives” ( Λάθος λύσεις: Αντίσταση σε αυτές και προώθηση εναλλακτικών). Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν κυρίως η αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, πνεύμονα πρασίνου όχι μόνο της Λατινικής Αμερικής αλλά όλου του πλανήτη, και η εκπομπή αερίων από εργοστάσια στη Νιγηρία, με έμφαση στην προσπάθεια όχι περιορισμού, αλλά εξαφάνισης του φαινομένου (όπως αποδόθηκε με την καταπληκτική φράση του Νnimmo, Νιγηριανού ομιλητή, «αν ήμουν ληστής τραπεζών και από 10 τράπεζες την εβδομάδα έκλεβα μία, θα άξιζα να πάρω βραβείο; Γιατί να παίρνουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή, δήθεν για την οικολογική τους δράσης;» . Τη παράσταση πάντως μάλλον έκλεψε ακτιβιστής που διέκοψε τη συζήτηση για να ζητήσει η αυριανή πορεία (με στόχο οι διαδηλωτές να καταφέρουν να μπουν μέσα στο Bella Center) να είναι μαζική και απόλυτα ειρηνική.
Η συνέχεια ήταν μάλλον απροσδόκητη γιατί κατά την έξοδό μας η πρωινή αραιή συννεφιά είχε δώσει τη θέση της σε πυκνά γκρίζα σύννεφα και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνιση τους, για να ακολουθήσει αμέσως μετά έντονη χιονόπτωση..
Στη συνέχεια, με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα, πήγαμε στη Gallery Poulsen όπου συναντήσαμε τους Climate Debt Agents προς το τέλος ενός event με τους YesMen, “showmen” με τους οποίους συνεργάζεται η ActionAid, και τα media.
Σε λίγο αρχίζει η ίσως πιο πολυαναμενόμενη συναυλία των ημερών, η δωρεάν συναυλία στην Πλατεία του δημαρχείου της Κοπεγχάγης των Gogol Bordello! Θα είμαστε κι εμείς εκεί, για να γεμίσουμε με πανκ – βαλκανικούς ήχους την τελευταία μας νύχτα στην πόλη…
ΥΓ (8 ώρες μετά το κυρίως κείμενο): Επιστρέψαμε από τη νυχτερινή μας έξοδο. Η πόλη δε μας απογοήτευσε ούτε σε αυτόν τον τομέα. Λοιπόόόόν..
Ήρθε μάλλον η στιγμή να αποκαλυφθεί τι ακριβώς ήταν το event των Climate Debt Agents.
Σε ειδικό χώρο της Gallery Poulsen είχε στηθεί μίνι - στούντιο όπου, με φόντο κοινό με αυτό που έχουν πίσω τους όσοι δίνουν συνεντεύξεις τύπου στο Bella Center, 2 πράκτορες, για την ακρίβεια ένα μέλος των YesMen και μία πράκτορας , υποδυόμενοι τον υπουργό Περιβάλλοντος του Καναδά και την απεσταλμένη της Ουγκάντα στις διαπραγματεύσεις αντίστοιχα, ξεγέλασαν τους πάντες, αφού ο "Καναδός Υπουργός" εξήγγειλε ότι το 1% του Α.Ε.Π. του Καναδά θα δίνεται στο εξής ως βοήθεια στις χώρες του Νότου και η "Εκπρόσωπος της Ουγκάντα" ήταν η πρώτη που βγήκε να σχολιάσει και να αποδεχτεί με ενθουσιασμό την παραπάνω πρόταση.
Ζητήθηκε από όλους εμάς, παρόντες, συμμετέχοντες και γνωρίζοντες, άκρα μυστικότητα. Το θέμα, αλλά και η αποκάλυψή του, είναι αυτή τη στιγμή από τις πρώτες ειδήσεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγαλύτερων εφημερίδων της Δανίας, ενώ και ο πραγματικός υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά αναγκάστηκε να διαψεύσει την εξαγγελία.. :-)

Τα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις COP15

Από τον Tom Sharman, συντονιστή της εκστρατείας της ActionAid διαβάζουμε τα νεότερα από το χώρο των διαπραγματεύσεων.

"Το κύριο γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η διαμαρτυρία των χωρών της Αφρικής προς τον πρόεδρο της COP15 (o Δανός Connie Hedegaard) σχετικά με την δομή των ανεπίσημων συσκέψεων που θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν ήδη αρκετές δημοσιεύσεις στον Τύπο, οπότε δεν θα επαναλάβω τα σχετικά γεγονότα. Η G77 υποστήριξε τις θέσεις του Αφρικάνικου γκρουπ και αρνήθηκε να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις της ημέρας εάν δεν επρόκειτο να συζητηθούν επίσης οι εκπομπές καυσαερίων των πλούσιων χωρών. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι το θέμα έχει λυθεί, και οι ανεπίσημες συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει.


Η Κίνα ανακοίνωσε, για παράδειγμα σε αυτό το άρθρο ότι δεν θα επιδιώξει στο εξής χρήματα από τις πλούσιες χώρες ως βοήθεια για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι ακόμα διεκδικεί μερίδιο από την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια για τις φτωχότερες χώρες. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις – η Κίνα άλλαξε στάση, πώς θα αντιδράσουν οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε.;


Η Δανία ανέφερε στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση προς τις Μ.Κ.Ο. ότι η διαμάχη με το Αφρικανικό γκρουπ δεν ήταν σκόπιμη, και ότι συνειδητοποιούν ότι προέκυψε ως αποτέλεσμα των θεμελιωδών διαφωνιών πάνω στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Η Δανία κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν νομικές δεσμεύσεις εδώ στην Κοπεγχάγη.


Οι υπουργοί Ανάπτυξης της Δανίας και της Σουηδίας παρευρέθησαν σε μια δημόσια συνάντηση με το Λεσότο και την Γκάνα, όπου η Σουηδία τόνισε ότι τα χρήματα που δοθούν για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές θα είναι επιπρόσθετα του ποσού της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει κοινή στάση σχετικά με το «επιπρόσθετο» της οικονομικής βοήθειας μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δανία προτείνει ένα «σύστημα καταγραφής», όπου οι χώρες θα παρέχουν πληροφορίες σε ένα πίνακα σχετικά με το ποσό της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, συν το ποσό για τις κλιματικές αλλαγές σε ξεχωριστές στήλες, ώστε να αποφεύγεται ο διπλός υπολογισμός. Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο οι πλούσιες χώρες θα το δεχθούν αυτό (όπως ξέρουμε αγαπούν τους διπλούς υπολογισμούς!).


Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι η Γερμανία κυρίως αντιδράσει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρξει συνάντηση αύριο στο Παρίσι του Meles Zenawi (πρωθυπουργού της Αιθιοπίας) με τον Brown και τον Sarkozy.


Υπάρχουν φήμες ότι μερικοί ηγέτες του κόσμου δεν θα έρθουν στην Κοπεγχάγη. Ο Ινδός πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Κίνας ίσως δεν έρθουν. Υπάρχουν αμφιβολίες και για τον Obama. Όμως ο Gordon Brown θα έρθει την Τρίτη.


Οι ελπίδες για μια συμφωνία ανάκτησης κεφαλαίων από το λεγόμενο «πράσινο» φόρο στις αεροπορικές πτήσεις και σε άλλα μεταφορικά μέσα φαίνεται να λιγοστεύουν. Δεν υπάρχει κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα.


Η Νορβηγία και το Μεξικό συνδύασαν τις προτάσεις τους για το οικονομικό ζήτημα – δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπανσης και ένα Πράσινο Ταμείο που να βασίζεται στις εισφορές σύμφωνα με τις εκπομπές καυσαερίων και στην φοροδοτική ικανότητα των χωρών.


Πρόσβαση στην δημόσια πληροφόρηση

Θα υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στην πρόσβαση των Μ.Κ.Ο. στο Bella Centre από την Τρίτη. Την Τρίτη και την Τετάρτη μόνο 11 άτομα από την ομάδα μας θα μπορέσουν να εισέλθουν στο κτίριο. Την Πέμπτη (όταν θα έρθουν οι ηγέτες) ίσως πάρουμε άδεια για 1-2 άτομα, ενώ την Παρασκευή μάλλον για κανένα.

Έχουμε υπογράψει έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Δανική Κυβέρνηση και προς την οργανωτική επιτροπή της διάσκεψης, και στο μεταξύ αναδιοργανώνουμε την ομάδα μας σε «εσωτερική» και «εξωτερική» ομάδα. Η «εξωτερική» ομάδα (αποτελούμενη κυρίως από τους εθελοντές μας και τους Climate Debt Agents) θα έχει ως βάση τα γραφεία της
ActionAid."

Συνέντευξη με αγρότισσες από το Βιετνάμ

Οι αγρότισσες Phan Thi Anh, 41 ετών, και Nguyen Thi Huong, 45 ετών, από το Ha-tinh του Βιετνάμ έχουν έρθει στην Κοπεγχάγη για να ενημερώσουν τον κόσμο για τον αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών στις κοινότητές τους. Μίλησαν στην ActionAid για το πώς έχουν αλλάξει οι ζωές τους και γιατί βρίσκονται στην Κοπεγχάγη:


Πώς έχει αλλάξει ο καιρός από τότε που ήσαστε νέες;

Η Phan Thi Anh, 41, είναι παντρεμένη με τρία παιδιά, μία κόρη 20 ετών και δύο γιούς 17 και 14. Κατάγεται από το χωριό Xuan Nam, που υπάγεται στην κοινότητα Ho Ha, στο διαμέρισμα Loc Hu, της επαρχίας Ha-Tinh.

«Στα παιδικά μου χρόνια, ο καιρός ήταν πολύ ευνοϊκός για την καλλιέργεια της γης, ενώ τώρα είναι πολύ δύσκολος. Βρέχει πολύ- υπάρχουν μεγάλες περίοδοι πλημμύρων, αλλά και ξηρασίας. Ζω κοντά στη θάλασσα και παράγω αλάτι –είναι κάτι που κάνει εδώ και πολλά χρόνια η οικογένειά μου. Είναι οικογενειακή παράδοση και ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην. Δεν καλλιεργούμε τη γη διότι το έδαφος είναι πολύ αλμυρό. Κι εξαιτίας αυτού, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαζόμαστε τα πρωινά στις κατασκευαστικές βιομηχανίες, ώστε να κερδίσουμε αρκετά χρήματα για τη συντήρηση της οικογένειας.»

H Nguyen Thi Huong, 45, είναι παντρεμένη κι έχει δύο κόρες 15 και 9 ετών. Κατάγεται από το χωριό Huong Pho, στην κοινότητα Duc Huong, του διαμερίσματος Vu Quang, της επαρχίας Ha-tinh.

«Καλλιεργώ ρύζι και φιστίκια. Η οικογένειά μου ζει σε μία λοφώδη περιοχή και διαθέτουμε περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα γης. Στο παρελθόν υπήρχαν τέσσερις διακριτές εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Τώρα, όμως, οι βροχές ξεκινούν πολύ νωρίτερα και συχνά καταστρέφουν τις σοδειές πριν να είναι έτοιμες για τη συγκομιδή.»

Πώς αυτές οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την κοινότητα σας και την καλλιέργεια της γης;

Anh: «Η δυνατή βροχή επηρεάζει την παραγωγή αλατιού, αφού αραιώνει το αλμυρό νερό και αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία από την αρχή. Τώρα εμφανίζονται περισσότεροι τροπικοί τυφώνες και πλημμύρες από ποτέ. Καταστρέφουν τη γη, τους κυματοθραύστες και τους πόρους μας.»

Huong: «Η ActionΑid εργάζεται στην περιοχή μου εδώ και δέκα χρόνια, περίπου, και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί. Έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα παραγωγής εσόδων, μικροοικονομίας, προγράμματα ισότητας φύλων και αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Εντούτοις, κάθε φορά που έρχεται τυφώνας, οι άνθρωποι βυθίζονται ξανά στη φτώχεια. Οι σοδειές χάνονται.

Παλαιότερα, είχαμε δύο σοδειές το χρόνο˙ τώρα έχουμε μόνο μία. Ο τρόπος καλλιέργειας άλλαξε. Η βροχή συχνά καταστρέφει τις σοδειές πριν τη συγκομιδή και όταν είμαστε πλέον έτοιμοι να σπείρουμε, κατά τη δεύτερη περίοδο των μουσώνων, συχνά υπάρχει ανεπάρκεια νερού για τη δεύτερη συγκομιδή. Αυτό έχει επηρεάσει την ασφάλεια της τροφής μας. Επιπλέον, έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε την ποικιλία καρπών που σπέρνουμε. Έχουμε αρχίσει να καλλιεργούμε ποικιλίες που ωριμάζουν σε 70, αντί για 90 μέρες, ώστε να αποφύγουμε το πρόβλημα της βροχής και του κρύου. Παλιά έπιανε κρύο το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αλλά τώρα πια το κρύο ξεκινάει το Νοέμβριο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη συγκομιδή.

Είχαμε, όμως, και έμψυχες απώλειες μετά τις πλημμύρες: χοίρους, αγελάδες και κότες. Πολλά από τα ζώα πέθαναν από αρρώστιες.»

Με ποιους τρόπους εσείς και οι υπόλοιποι αγρότες της κοινότητάς σας διαχειρίζεστε αυτές τις αλλαγές;

Anh: «Εγώ και ο σύζυγός μου μετακομίσαμε για να δουλέψουμε στις βιομηχανίες. Τα παιδιά μου πρέπει να φροντίζουν μόνα τους τους εαυτούς τους... Τώρα είναι πιο μεγάλα και δεν πειράζει˙ όταν ήταν μικρότερα τα πρόσεχαν οι γονείς μου. Συνήθως η δουλειά είναι εποχιακή, οπότε οι άνθρωποι φεύγουν για περίπου 6 μήνες.»

Huong: «Για να επιβιώσουν, οι άνθρωποι εκτρέφουν ζώα (βοοειδή, χοίρους και κότες), αλλά η βροχή συχνά τα επηρεάζει άσχημα. Ιδιαίτερα οι κότες υποφέρουν από ασθένειες, παρά τον εμβολιασμό. Οι άνθρωποι μετακινούνται σε αστικές περιοχές για να δουλέψουν. Ο άντρας μου πηγαίνει και δουλεύει στις κατασκευές.»

Τι μπορούν να κάνουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι, η κυβέρνηση του Βιετνάμ και η ActionΑid για να σας βοηθήσουν με τις αλλαγές;

Huong: «Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε περισσότερο στη γεωργία –ειδικά στην ύδρευση και τις κτιστές δεξαμενές ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα άντλησης νερού, συστηματικά. Χρειαζόμαστε νέες ποικιλίες σοδειών, ικανές να αντεπεξέλθουν στα καιρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα διότι είναι φθηνότερο.»

Τι ευελπιστείτε να συμβεί στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης και ποια αποτελέσματα αναμένετε;

Anh: «Ποτέ στο παρελθόν δε μου είχε δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο. Συνήθως μιλάω μόνο σε αγρότες του χωριού μου, ενώ τώρα θέλω να πω τι συμβαίνει σε εμάς. Πρέπει να εξασφαλίσουμε υψηλότερο εισόδημα για να μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Η συγκομιδή από τη γεωργία είναι πολύ αβέβαιη. Ελπίζω οι διαπραγματευτές να καταλάβουν τη θέση των μικροκαλλιεργητών. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη ώστε να αντέξουμε τις δυσχερείς κλιματικές συνθήκες και τεχνολογία ώστε να επεξεργαστούμε μία εφαρμόσιμη στρατηγική για το μέλλον. Η υποστήριξη πρέπει να έρθει από τις πλούσιες χώρες, οι οποίες είναι το κλειδί για κάθε αλλαγή στο κλίμα. Ελπίζω στο μέλλον ο καιρός να γίνει πιο ήπιος, καθότι τώρα είναι πολύ άστατος και η βροχή απομακρύνει το αλάτι. Ο καιρός επηρεάζει το εισόδημά μας –τώρα παράγουμε το μισό αλάτι απ’ ότι στο παρελθόν και η ζωή είναι πια πολύ δύσκολη.»

Huong: «Πριν έρθω στο COP15 ένα κοινοτικό μέλος, στο χωριό μου, μου ζήτησε να κρατήσω τους διαπραγματευτές ενήμερους. Οι μικροκαλλιεργητές χρειάζονται υποστήριξη, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. Οι ίδιοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά χρειάζονται και υποστήριξη.»