Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Τα τελευταία νέα από τις διαπραγματεύσεις COP15

Από τον Tom Sharman, συντονιστή της εκστρατείας της ActionAid διαβάζουμε τα νεότερα από το χώρο των διαπραγματεύσεων.

"Το κύριο γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η διαμαρτυρία των χωρών της Αφρικής προς τον πρόεδρο της COP15 (o Δανός Connie Hedegaard) σχετικά με την δομή των ανεπίσημων συσκέψεων που θα ακολουθήσουν. Υπάρχουν ήδη αρκετές δημοσιεύσεις στον Τύπο, οπότε δεν θα επαναλάβω τα σχετικά γεγονότα. Η G77 υποστήριξε τις θέσεις του Αφρικάνικου γκρουπ και αρνήθηκε να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις της ημέρας εάν δεν επρόκειτο να συζητηθούν επίσης οι εκπομπές καυσαερίων των πλούσιων χωρών. Αυτή την στιγμή φαίνεται ότι το θέμα έχει λυθεί, και οι ανεπίσημες συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει.


Η Κίνα ανακοίνωσε, για παράδειγμα σε αυτό το άρθρο ότι δεν θα επιδιώξει στο εξής χρήματα από τις πλούσιες χώρες ως βοήθεια για την μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Παρόλα αυτά, επισημαίνει ότι ακόμα διεκδικεί μερίδιο από την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια για τις φτωχότερες χώρες. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις – η Κίνα άλλαξε στάση, πώς θα αντιδράσουν οι Η.Π.Α. και η Ε.Ε.;


Η Δανία ανέφερε στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση προς τις Μ.Κ.Ο. ότι η διαμάχη με το Αφρικανικό γκρουπ δεν ήταν σκόπιμη, και ότι συνειδητοποιούν ότι προέκυψε ως αποτέλεσμα των θεμελιωδών διαφωνιών πάνω στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Η Δανία κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν νομικές δεσμεύσεις εδώ στην Κοπεγχάγη.


Οι υπουργοί Ανάπτυξης της Δανίας και της Σουηδίας παρευρέθησαν σε μια δημόσια συνάντηση με το Λεσότο και την Γκάνα, όπου η Σουηδία τόνισε ότι τα χρήματα που δοθούν για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές θα είναι επιπρόσθετα του ποσού της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει κοινή στάση σχετικά με το «επιπρόσθετο» της οικονομικής βοήθειας μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δανία προτείνει ένα «σύστημα καταγραφής», όπου οι χώρες θα παρέχουν πληροφορίες σε ένα πίνακα σχετικά με το ποσό της οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, συν το ποσό για τις κλιματικές αλλαγές σε ξεχωριστές στήλες, ώστε να αποφεύγεται ο διπλός υπολογισμός. Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο οι πλούσιες χώρες θα το δεχθούν αυτό (όπως ξέρουμε αγαπούν τους διπλούς υπολογισμούς!).


Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι η Γερμανία κυρίως αντιδράσει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα υπάρξει συνάντηση αύριο στο Παρίσι του Meles Zenawi (πρωθυπουργού της Αιθιοπίας) με τον Brown και τον Sarkozy.


Υπάρχουν φήμες ότι μερικοί ηγέτες του κόσμου δεν θα έρθουν στην Κοπεγχάγη. Ο Ινδός πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Κίνας ίσως δεν έρθουν. Υπάρχουν αμφιβολίες και για τον Obama. Όμως ο Gordon Brown θα έρθει την Τρίτη.


Οι ελπίδες για μια συμφωνία ανάκτησης κεφαλαίων από το λεγόμενο «πράσινο» φόρο στις αεροπορικές πτήσεις και σε άλλα μεταφορικά μέσα φαίνεται να λιγοστεύουν. Δεν υπάρχει κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα.


Η Νορβηγία και το Μεξικό συνδύασαν τις προτάσεις τους για το οικονομικό ζήτημα – δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπανσης και ένα Πράσινο Ταμείο που να βασίζεται στις εισφορές σύμφωνα με τις εκπομπές καυσαερίων και στην φοροδοτική ικανότητα των χωρών.


Πρόσβαση στην δημόσια πληροφόρηση

Θα υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στην πρόσβαση των Μ.Κ.Ο. στο Bella Centre από την Τρίτη. Την Τρίτη και την Τετάρτη μόνο 11 άτομα από την ομάδα μας θα μπορέσουν να εισέλθουν στο κτίριο. Την Πέμπτη (όταν θα έρθουν οι ηγέτες) ίσως πάρουμε άδεια για 1-2 άτομα, ενώ την Παρασκευή μάλλον για κανένα.

Έχουμε υπογράψει έγγραφο διαμαρτυρίας προς την Δανική Κυβέρνηση και προς την οργανωτική επιτροπή της διάσκεψης, και στο μεταξύ αναδιοργανώνουμε την ομάδα μας σε «εσωτερική» και «εξωτερική» ομάδα. Η «εξωτερική» ομάδα (αποτελούμενη κυρίως από τους εθελοντές μας και τους Climate Debt Agents) θα έχει ως βάση τα γραφεία της
ActionAid."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου