Πώς έχει αλλάξει ο καιρός από τότε που ήσαστε νέες;
Η Phan Thi Anh, 41, είναι παντρεμένη με τρία παιδιά, μία κόρη 20 ετών και δύο γιούς 17 και 14. Κατάγεται από το χωριό Xuan Nam, που υπάγεται στην κοινότητα Ho Ha, στο διαμέρισμα Loc Hu, της επαρχίας Ha-Tinh.
«Στα παιδικά μου χρόνια, ο καιρός ήταν πολύ ευνοϊκός για την καλλιέργεια της γης, ενώ τώρα είναι πολύ δύσκολος. Βρέχει πολύ- υπάρχουν μεγάλες περίοδοι πλημμύρων, αλλά και ξηρασίας. Ζω κοντά στη θάλασσα και παράγω αλάτι –είναι κάτι που κάνει εδώ και πολλά χρόνια η οικογένειά μου. Είναι οικογενειακή παράδοση και ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τα προς το ζην. Δεν καλλιεργούμε τη γη διότι το έδαφος είναι πολύ αλμυρό. Κι εξαιτίας αυτού, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαζόμαστε τα πρωινά στις κατασκευαστικές βιομηχανίες, ώστε να κερδίσουμε αρκετά χρήματα για τη συντήρηση της οικογένειας.»
H Nguyen Thi Huong, 45, είναι παντρεμένη κι έχει δύο κόρες 15 και 9 ετών. Κατάγεται από το χωριό Huong Pho, στην κοινότητα Duc Huong, του διαμερίσματος Vu Quang, της επαρχίας Ha-tinh.
«Καλλιεργώ ρύζι και φιστίκια. Η οικογένειά μου ζει σε μία λοφώδη περιοχή και διαθέτουμε περίπου 2000 τετραγωνικά μέτρα γης. Στο παρελθόν υπήρχαν τέσσερις διακριτές εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Τώρα, όμως, οι βροχές ξεκινούν πολύ νωρίτερα και συχνά καταστρέφουν τις σοδειές πριν να είναι έτοιμες για τη συγκομιδή.»
Πώς αυτές οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την κοινότητα σας και την καλλιέργεια της γης;
Anh: «Η δυνατή βροχή επηρεάζει την παραγωγή αλατιού, αφού αραιώνει το αλμυρό νερό και αναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία από την αρχή. Τώρα εμφανίζονται περισσότεροι τροπικοί τυφώνες και πλημμύρες από ποτέ. Καταστρέφουν τη γη, τους κυματοθραύστες και τους πόρους μας.»
Huong: «Η ActionΑid εργάζεται στην περιοχή μου εδώ και δέκα χρόνια, περίπου, και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί. Έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα παραγωγής εσόδων, μικροοικονομίας, προγράμματα ισότητας φύλων και αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης. Εντούτοις, κάθε φορά που έρχεται τυφώνας, οι άνθρωποι βυθίζονται ξανά στη φτώχεια. Οι σοδειές χάνονται.
Παλαιότερα, είχαμε δύο σοδειές το χρόνο˙ τώρα έχουμε μόνο μία. Ο τρόπος καλλιέργειας άλλαξε. Η βροχή συχνά καταστρέφει τις σοδειές πριν τη συγκομιδή και όταν είμαστε πλέον έτοιμοι να σπείρουμε, κατά τη δεύτερη περίοδο των μουσώνων, συχνά υπάρχει ανεπάρκεια νερού για τη δεύτερη συγκομιδή. Αυτό έχει επηρεάσει την ασφάλεια της τροφής μας. Επιπλέον, έχουμε αναγκαστεί να αλλάξουμε την ποικιλία καρπών που σπέρνουμε. Έχουμε αρχίσει να καλλιεργούμε ποικιλίες που ωριμάζουν σε 70, αντί για 90 μέρες, ώστε να αποφύγουμε το πρόβλημα της βροχής και του κρύου. Παλιά έπιανε κρύο το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αλλά τώρα πια το κρύο ξεκινάει το Νοέμβριο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη συγκομιδή.
Είχαμε, όμως, και έμψυχες απώλειες μετά τις πλημμύρες: χοίρους, αγελάδες και κότες. Πολλά από τα ζώα πέθαναν από αρρώστιες.»
Με ποιους τρόπους εσείς και οι υπόλοιποι αγρότες της κοινότητάς σας διαχειρίζεστε αυτές τις αλλαγές;
Anh: «Εγώ και ο σύζυγός μου μετακομίσαμε για να δουλέψουμε στις βιομηχανίες. Τα παιδιά μου πρέπει να φροντίζουν μόνα τους τους εαυτούς τους... Τώρα είναι πιο μεγάλα και δεν πειράζει˙ όταν ήταν μικρότερα τα πρόσεχαν οι γονείς μου. Συνήθως η δουλειά είναι εποχιακή, οπότε οι άνθρωποι φεύγουν για περίπου 6 μήνες.»
Huong: «Για να επιβιώσουν, οι άνθρωποι εκτρέφουν ζώα (βοοειδή, χοίρους και κότες), αλλά η βροχή συχνά τα επηρεάζει άσχημα. Ιδιαίτερα οι κότες υποφέρουν από ασθένειες, παρά τον εμβολιασμό.
Τι μπορούν να κάνουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι, η κυβέρνηση του Βιετνάμ και η ActionΑid για να σας βοηθήσουν με τις αλλαγές;
Huong: «Είναι αναγκαίο να επενδύσουμε περισσότερο στη γεωργία –ειδικά στην ύδρευση και τις κτιστές δεξαμενές ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα άντλησης νερού, συστηματικά. Χρειαζόμαστε νέες ποικιλίες σοδειών, ικανές να αντεπεξέλθουν στα καιρικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Χρησιμοποιούμε οργανικό λίπασμα διότι είναι φθηνότερο.»
Τι ευελπιστείτε να συμβεί στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης και ποια αποτελέσματα αναμένετε;
Anh: «Ποτέ στο παρελθόν δε μου είχε δοθεί η ευκαιρία να κάνω κάτι τέτοιο. Συνήθως μιλάω μόνο σε αγρότες του χωριού μου, ενώ τώρα θέλω να πω τι συμβαίνει σε εμάς. Πρέπει να εξασφαλίσουμε υψηλότερο εισόδημα για να μπορούμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Η συγκομιδή από τη γεωργία είναι πολύ αβέβαιη. Ελπίζω οι διαπραγματευτές να καταλάβουν τη θέση των μικροκαλλιεργητών. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη ώστε να αντέξουμε τις δυσχερείς κλιματικές συνθήκες και τεχνολογία ώστε να επεξεργαστούμε μία εφαρμόσιμη στρατηγική για το μέλλον. Η υποστήριξη πρέπει να έρθει από τις πλούσιες χώρες, οι οποίες είναι το κλειδί για κάθε αλλαγή στο κλίμα.
Huong: «Πριν έρθω στο COP15 ένα κοινοτικό μέλος, στο χωριό μου, μου ζήτησε να κρατήσω τους διαπραγματευτές ενήμερους. Οι μικροκαλλιεργητές χρειάζονται υποστήριξη, ως αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών. Οι ίδιοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά χρειάζονται και υποστήριξη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου